אפליה היא דבר פסול בכל מקום, אולם במקומות עבודה יש לה חומרה מיוחדת. דיני העבודה במדינת ישראל כמו גם בעוד מדינות מערביות אחרות בעולם מטילות עונשים חמורים על מי שביצעו אפליה במקום העבודה. בתור עובדים, יש לכם את הזכות לקבל הגנה משפטית במקרה של אפליה במקום העבודה, אולם כדי שזה יקרה עליכם להוכיח שהמקרה שלכם עומד בהגדרה של אפליה ולא סתם של יחס לא הולם מצד המעסיק.
אפליה במקום העבודה
אפליה במקום העבודה היא מצב שבו עובד מקבל יחס שונה משאר העובדים בשל גזעו, מינו, צבע עורו או כל נתון אחר שעל בסיסו מתבצעת האפליה. גם בהקשר של קבלה לעבודה חלים הכללים הללו, והאיסור להפלות עובדים במקום העובדה חל גם על מי שמועמדים להיות מעוסקים בחברה. עם זאת, חשוב להבין שלא כל מקרה של יחס לא הולם מצד המעסיק הוא אפליה. אלון כהן עו"ד דיני עבודה איזור צפון כאן כדי לעזור לכם האם הפלו אתכם לרעה במקום העבודה.
ההגדרה המשפטית
ההגדרה המשפטית לאפליה במקום העבודה היא ההגדרה הבאה: "התייחסות שונה לאדם על רקע: מין, נטייה מינית, מעמד אישי, היריון, הפרייה חוץ גופית, טיפולי פוריות, גזע, גיל, הורות, דת, לאום, ארץ מוצא, השקפה, תמיכה במפלגה או שירות מילואים". בכל אחד מהמצבים הללו, עומדת לכם הזכות להגיש תביעה בגין אפליה בעבודה ולקבל פיצוי על כך.
יחס לא שוויוני ביחס לעובדים אחרים
נתון נוסף שיכול לעזור לכם להוכיח לבית המשפט שאכן הפלו אתכם לרעה במקום העבודה הוא יחס לא שוויוני בהשוואה לעובדים אחרים. בניגוד למדדים אחרים שעליהם דברנו כאן, יחס לא שוויוני הוא דבר שקל יותר למדוד. יתר על כן, האפשרות לאסוף ראיות בנוגע ליחס לא שוויוני ביניכם לבין עובדים אחרים היא דבר שאתם יכולים לעשות בצורה יחסית קלה, כך שאם אתם רוצים להגיש תביעה בגין אפליה במקום העבודה, זה המקום הראשון שממנו כדאי לכם להתחיל.
מה אפשר לעשות במקרה של אפליה
במקרה של אפליה עומדת לכם הזכות לתבוע את המעסיק. אפליה בעבודה היא עבירה מפורשת על דיני עבודה, ומעבר לכך שבית המשפט יורה למעסיק שלכם לחדול לאלתר את האפליה הוא כנראה גם יחייב אותו בפיצוי הולם. כל זה כמובן בתנאי שאכן מדובר על אפליה כפי שהסברנו לכם כאן.
לסיכום
אפליה במקום העבודה היא מצב שבו עובד מקבל יחס שונה משאר העובדים רק בשל נתון טבעי מסוים כמו צבע, גיל, מין, נטייה מיני או גזע. אפליה במקום העבודה היא עבירה על החוק, שגם מזכה את העובד בפיצוי. אם אתם חושבים שבוצעה נגדכם אפליה במקום העובדה, מומלץ להתייעץ עם עורך לענייני עבודה כדי להבין האם יש עילה משפטית להגשת תביעה כנגד המעסיק.