הרפורמה בסיעוד שנכנסה לתוקף ב-2018, ויושמה באופן מלא ב-2021, שינתה את הזכויות של החולים הסיעודיים בישראל. הרפורמה שינתה את היקף הסיוע שהם יכולים לקבל וגם את האופן שלו. חשוב מאוד לקרוא את האותיות הקטנות של הרפורמה ולהכיר אותה לעומק כדי להפיק ממנה את המיטב. במאמר הבא נענה על שאלות נפוצות בנושא הרפורמה בסיעוד.
מה כוללת הרפורמה בסיעוד?
הרפורמה בסיעוד נכנסה לתוקף ב-2018, והביאה עימה שני שינויים מרכזיים: הראשון הוא מעבר משלוש רמות של זכאות לשש רמות (שנקבעות על ידי הוועדה של הביטוח הלאומי), והשני הוא הגדלת שעות המקסימום של טיפול שכל מטופל יכול לקבל. בנוסף, מרכיב חשוב ברפורמה הוא היכולת של כל מטופל לבחור מה לקבל – רק גמלה בכסף או לשלב גמלה בכסף עם שירותים כמו כביסה, לחצן מצוקה, ביקור במרכזי יום לקשיש ועוד אפשרויות. בתום היישום של הרפורמה גדלו בסך הכל השעות שכל סיעודי יכול לקבל לעד 30 שעות ממטפלים ישראלים (יותר ממה שהיה קודם).
למה יצרו רפורמה בסיעוד במקום מה שהיה עד כה?
רפורמה בסיעוד כשמה כן היא, מבשרת על שינוי. הרפורמה בסיעוד נוצרה על ידי משרד האוצר בחוק ההסדרים של 2018 במטרה לייעל את הטיפול בחולים סיעודיים בישראל – רובם קשישים. במהלך הדיונים על הרפורמה חברות הסיעוד התנגדו לסעיפים רבים שתוכננו לחוק ולבסוף הושגה פשרה שיצאה לדרך ב-2018. אחד הדברים שהיו מאוד חשובים למדינה בתכנון הרפורמה היה לעודד קשישים לצרוך שירותים מחוץ לבית בקהילה או במרכזי יום משום שהוכח שהדבר מיטיב עם בריאותם (יותר מאשר להישאר בבית).
מה חשוב לזכור לגבי הרפורמה החדשה?
מטרת הרפורמה בסיעוד היא להעלות את רמת הטיפול והשירותים שהקשיש הסיעודי מקבל מהמדינה. כך למשל אם בעבר הקשיש ברמה סיעודית 1 שנחשבת לקלה יחסית היה מקבל פחות מ-10 שעות טיפול בשבוע שבדרך כלל היו מוקדשות לעריכת קניות או ניקיון, כיום הוא יכול לקבל גמלה כספית גבוהה יותר או 9 שעות טיפול בקהילה שהוכיחו כמשפרות את מצב הקשיש יותר.
הרפורמה בסיעוד – האותיות הקטנות
רפורמת הסיעוד החדשה מבחינה בין מי שמקבלים טיפול מעובד ישראלי למי שמקבלים טיפול מעובד זר. קשיש סיעודי שמקבל טיפול ממטפל ישראלי זכאי בקצבת המקסימום ל-24 שעות שבועיות, בעוד שמטפל ישראלי מזכה ב-30 שעות שבועיות. הפרט הזה בחוק מאוד משמעותי ואם אתם זכאים לגמלת סיעוד, מומלץ להתייעץ עם גורמים מוסמכים כדי להבין איך אפשר למצוא את מלוא הזכויות של הקשיש הסיעודי.
סיכום
הרפורמה בסיעוד קיימת בישראל כבר כמה שנים ויושמה במלואה ב-2021. לפי הרפורמה חולקו הסיעודיים ל-6 רמות של סיוע לפי התלות שלהם במטפל והעצמאות שלהם. הרפורמה הרחיבה את המענה לקשישים, אך חשוב מאוד לשים לב ולהתייעץ לגבי הפרטים הקטנים כדי לוודא שהקשיש ממצה את כל הזכויות שמגיעות לו.