בחברה המודרנית, ענף הבנייה הולך ומתפתח כל הזמן, ובד בבד הצורך בכלים מקצועיים כדי לדעת איך להתמודד עם מסת הבנייה, הולך וגובר. מהנדסי והנדסאי בניין הם חלק אינטגרלי מהנוף באתרי בנייה ובמשרדי התכנון. אז מה בדיוק תפקידו של הנדסאי בניין ואיך וכמה הוא שונה ממהנדס? בואו נבחן את מה שחשוב לדעת.
תפקיד הנדסאי בניין
הנדסאי בניין הוא המוציא לפועל והמלווה של הבנייה. לימודי הנדסאי בניין אורכים בין שנתיים לשלוש בסופם מוענקת תעודה וסמכויות נוספות. הלימודים מתמקדים בעיקר בחלק היישומי והמעשי בתחום הבניין. סמכויותיו העיקריות של הנדסאי בניין הן ניהול פרויקטים בפועל.
כלומר, אחריות רחבה ככל הנוגע ליישום בפועל של תוכניות הבנייה, החל מפיקוח על עבודות הבנייה וניהול צוותי העבודה בשטח ועד לווידוא בטיחות החומרים ועמידה בהוראות ובתקנים. הנדסאים רשאים להגיש תוכניות והמלצות לאישורים. בנוסף, הנדסאי בניין בהתמחות ספציפית יכולים גם לחתום על מבנים מסוימים כמו שלד בניין עד שלוש קומות.
תפקיד מהנדס בניין
תפקידו של המהנדס הוא מעט רחב יותר ופחות יישומי. ההבדל מתחיל כבר בהכשרה, כאשר לימודי הנדסה, המוכרים גם בשם לימודי הנדסה אזרחית, הם לימודי תואר רגילים שדורשים בדרך כלל גם תנאי קבלה גבוהים יותר כמו בחינה פסיכומטרית או מכינה קדם אקדמאית וכדומה.
בעוד הנדסאי בניין מוסמך לביצוע עבודות פיקוח והשמה של פרויקטים, הוא לא מוסמך לחתום על תוכניות של מבנים מורכבים כמו מבנים הגבוהים משלוש קומות. המהנדס מוסמך לתכנן כל מבנה, כמו בניינים רבי קומות, כבישים, גשרים ותשתיות נוספות. בתחומי האחריות של מהנדס ניתן למצוא את בטיחות המבנה, עמידותו ועמידה בתקנים מחמירים נוספים.
ההבדלים המרכזיים בין הנדסאי למהנדס בניין
מעבר להבדלים שפורטו לעיל על מסלולי הלימוד השונים בין מהנדס להנדסאי בניין, כאשר הנדסאי מתמקצע באמצעות לימודי תעודה ומהנדס באמצעות תואר ראשון בהנדסת בניין, חשוב להבין שתפקידיהם השונים של מהנדס והנדסאי בניין באים להשלים זה את זה.
המהנדס אחראי לתמונה הגדולה בכך שהוא מתכנן ומוודא עמידה בנהלי בטיחות קפדניים כבר בשלב הבנייה והתכנון. ההנדסאי בא להבטיח שיישום התוכניות והוצאתן לפועל ייעשו בצורה הטובה ביותר ובהתאם לחוקי הבנייה הרלוונטיים, הוראות הבטיחות והתקנים.
לסיכום
הנדסאי ומהנדס בניין אלו שניים מהמקצועות החשובים ביותר בענף הבנייה. שניהם מהווים דמויות מפתח וחלק אינטגרלי בלתי נפרד בנוף של משרדי תכנון, פרויקטים ואתרי בניה. בעוד שהמהנדס אחראי על התמונה הכללית יותר של תכנון ברמת המאקרו, ההנדסאי אחראי על יישום, הוצאה לפועל ופיקוח ברמת המיקרו.
עבודתם משלימה זו את זה. דרכו של המהנדס מתחילה בלימודי תואר ראשון בעוד שהדרך להנדסאי בניין קצרה יותר יחסית ודורשת לימודי תעודה עם אפשרות להתמחות ספציפית כמו קונסטרוקציה שמאפשרת מרחב ואפשרויות תכנוניות רבות יותר עבור ההנדסאי.