דלג לתוכן הראשי

רוצים להפוך לעצמאים? אילו הרגלים וכישורים כדאי לפתח לפני הצעד הראשון

פורסם ב-

הרעיון להיות עצמאים מתחיל לעיתים ברגע מלהיב: מישהו מבקש לשלם על משהו שאתם יודעים לעשות, חבר אומר שיש לכם כישרון, או יום עבודה עמוס גורם לכם לדמיין שגרה אחרת. ההתרגשות חשובה, אבל היא אינה מספרת איך ייראה יום שלישי רגיל בעסק. ביום הזה צריך לחזור למתעניין, לסיים עבודה, להסביר מחיר, לטפל בטעות ולהחליט מה יכול לחכות למחר.

לכן ההכנה לעצמאות אינה מתחילה בהכרח בשם העסק או בעיצוב כרטיס ביקור. אפשר להתחיל בהרגלים שמאפשרים לבדוק את הרעיון במציאות: לשאול שאלות טובות, להגדיר הבטחות שאפשר לקיים, לפנות זמן לביצוע ולבחון מה למדנו. אלה כישורים שאפשר לתרגל גם לפני שמקבלים החלטה גדולה, בלי להניח שהתלהבות לבדה תפתור את הקשיים שיגיעו בהמשך.

למי בדיוק אתם רוצים לעזור, ובאיזה רגע?

המשפט אני טוב בעיצוב, בהדרכה או בכתיבה מתאר יכולת. עסק זקוק גם להבנה של צורך. נסו לתאר אדם מסוים ואת המצב שבו הוא מחפש עזרה: בעלת חנות שמתקשה להציג מוצרים, צוות שצריך ללמוד מערכת חדשה או ארגון שרוצה להסביר שירות מסובך. ככל שהמצב ברור יותר, קל יותר לשאול אם הפתרון שלכם מתאים לו.

לפני שמציעים, מקשיבים. שיחה עם אדם מהקהל הרלוונטי יכולה להתמקד בדרך שבה הוא פותר היום את הבעיה, במה שמפריע לו ובמה שכבר ניסה. אל תהפכו כל תשובה לאישור לרעיון שלכם. גם משפט כמו זה לא מספיק דחוף לי הוא מידע שימושי. כתבו את הדברים שנאמרו בפועל והפרידו אותם מהפרשנות שלכם לגבי מה שהלקוח בוודאי צריך.

הופכים שאיפה רחבה להרגל שבועי

השאלה איך להיות איש עסקים מצליח יכולה לפתוח מחשבה רצינית על הדרך, אך היא רחבה מדי כדי לקבוע מה עושים מחר בבוקר. נסו לתרגם אותה להרגל קטן שאפשר לבצע ולבדוק: לקיים שיחת בירור אחת, להשלים דוגמת עבודה או להקדיש שעה לתיעוד תהליך. כך נוצר קשר בין הכיוון שאתם רוצים לבין פעולה שנמצאת בשליטתכם.

קבעו ביומן זמן שיש לו התחלה וסיום. משימה כמו לעבוד על העסק אינה מספקת הוראות ברורות; משימה כמו לנסח שלוש שאלות לשיחת היכרות כבר מאפשרת להתחיל. בסוף השבוע בדקו מה בוצע ומה הפריע. אם אותה משימה נדחית שוב ושוב, אולי היא גדולה מדי, חסר בה מידע או שהיא תלויה בהחלטה שלא קיבלתם. תיקון התכנון עדיף על כעס עצמי שאינו מוביל לשינוי.

לומדים להגדיר עבודה לפני שמבטיחים לסיים אותה

עצמאות דורשת יכולת להסביר מה כלול בשירות ומה אינו כלול בו. אפשר לתרגל זאת על משימה קטנה: מהו התוצר, מי מוסר את חומרי הגלם, מתי מתקבלת תגובה ומה נחשב לסיום. הגדרה כזאת אינה מבטיחה שלא יהיו אי הבנות, אבל היא מציפה שאלות לפני שהן הופכות לעיכוב באמצע העבודה.

לדוגמה, הכנת מצגת עשויה לכלול עריכת תוכן, עיצוב, חיפוש תמונות או רק סידור חומר קיים. אם שני הצדדים מתכוונים לדברים שונים, גם מאמץ רב עלול להסתיים באכזבה. נסו לכתוב תיאור קצר בשפה שאדם מחוץ לתחום מבין. את ההיבטים החוזיים, החשבונאיים והרישומיים יש לברר עם הגורמים המקצועיים המתאימים למקרה, במקום לאלתר תשובות מתוך דוגמה שמצאתם ברשת.

בודקים רעיון במידה שאפשר ללמוד ממנה

לפני שבונים שירות גדול, שאלו איזו התנסות מצומצמת יכולה ללמד אתכם משהו רלוונטי. אולי זו דוגמה, מפגש היכרות מובנה או ביצוע משימה מוגדרת. הגדירו מראש מה אתם בודקים: האם אנשים מבינים את ההצעה, האם התוצר שימושי, או כמה זמן באמת נדרש להכנתו. התנסות בלי שאלת בדיקה עלולה לייצר הרבה פעילות ומעט בהירות.

שמרו על הבדל בין תגובה נעימה לבין התחייבות ממשית. מחמאה על רעיון אינה זהה לבקשה להצעת עבודה, ובקשה להצעה אינה זהה להזמנה. אין בכך סיבה לזלזל בעידוד, אלא דרך להבין באיזה שלב נמצאת השיחה. תיעוד פשוט של הפניות והשלבים יעזור לזהות היכן חסר הסבר או היכן ההצעה עדיין אינה מתאימה לקהל שאליו פניתם.

מכירים את הזמן שנעלם בין המשימות

כשמדמיינים עבודה עצמאית, קל לחשוב בעיקר על העשייה המקצועית. בפועל יש גם תיאומים, הכנה, תיקונים, מעקב ולמידה. בתרגול ראשון כדאי לתעד כמה זמן מוקדש לכל חלק. אין צורך במערכת מורכבת; רשימה של משימה, זמן משוער וזמן בפועל יכולה לחשוף פערים שלא ראיתם כשחשבתם רק על התוצר הסופי.

המידע הזה אינו קובע לבדו תמחור או כדאיות, אבל הוא משפר את השאלות שתביאו לבדיקה מקצועית ולתכנון. למשל, האם אתם מעריכים בחסר את זמן קבלת החומרים, האם כל לקוח מבקש הסבר מחדש, והאם אפשר להכין מסמך שמונע חזרה על אותה שיחה. עסק קטן זקוק גם לתהליכים ברורים, אפילו כאשר אדם אחד מבצע את כולם.

מתרגלים שיחה שלא מסתיימת בהסכמה

לא כל פנייה תהפוך לעבודה, ולא כל הצעה תתקבל. אפשר להכין תגובה עניינית לסירוב: להודות על הזמן, לשאול אם יש מידע שיכול לעזור להשתפר ולהימנע מלחץ להמשיך את השיחה. אם מתקבל משוב, בדקו האם הוא חוזר אצל כמה אנשים או מתאר העדפה אישית של אדם אחד. לא כל סירוב מחייב שינוי של כל הרעיון.

באותה מידה חשוב לתרגל גבולות מצדכם. אם מבקשים מועד שאי אפשר לעמוד בו, שירות שאינכם יודעים לספק או שינוי שמרחיב מאוד את המשימה, הציגו זאת מוקדם. אפשר להציע היקף אחר או מועד אפשרי. אמינות נבנית גם מהיכולת לומר מה אפשר לבצע, ולא רק מהנכונות לקבל כל בקשה כדי שלא להחמיץ הזדמנות.

בונים מעגל של שאלות טובות, לא רק של עידוד

אנשים שכבר עובדים בתחום יכולים לעזור להבין את היומיום, בתנאי ששואלים על העבודה עצמה. במקום לבקש סוד להצלחה, שאלו איזו משימה הפתיעה אותם, מה לוקח יותר זמן מהצפוי ואיזה מידע היו רוצים לבדוק בתחילת הדרך. חפשו נקודות מבט שונות וזכרו שהניסיון של אדם אחד אינו תחזית אישית עבורכם.

בסוף תקופת ההכנה אספו את מה שלמדתם: אילו צרכים זיהיתם, אילו פעולות הצלחתם לבצע בעקביות ומה עדיין דורש בירור. כך ההחלטה הבאה יכולה להישען על מפגש עם המציאות. לפעמים ממשיכים, לפעמים משנים את ההצעה ולפעמים מחליטים שהזמן עדיין אינו מתאים. בכל אחד מהמקרים, ההרגל לבדוק, לבצע וללמוד נשאר כלי שימושי גם בהמשך הדרך.

מאמרים נוספים בקטגוריה